Lige nord for Grenaa ligger en massiv mur af kridt helt ned til vandet. Hvis der er pålandsvind, er vandet helt mælkehvidt pga. kridtet, som langsomt opløses i vandet. Men efter et par dage med fralandsvind bliver vandet klart, og næsten uden svæv, da der ikke er ret meget sand og mudder i området – og det er netop disse dage, hvor et dyk ved Sangstrup Klint kan anbefales, og det var netop tilfældet lørdag d. 8/10-2022, hvor 4 Vandbisser havde sat hinanden stævne ved klinten.

Jacob, Christian og Claus havde planlagt et hyggedyk på max. 5 meters dybde, og de sidste 3 dage havde der været fralandsvind. Solen skinnede for det meste, og vandet var helt fladt. Fiskerne fik vi snakket med inden vi gik i vandet, så de vidste hvor vi ville være, og vi fandt hurtigt ud af, at der ikke ville være problemer, da vi ikke kom i nærheden af hinanden.

Vi gik i vandet stik mod Nord, og da vi ramte 2,5 m drejede vi mod Øst, og fandt den lille væg, som gør stedet derude specielt: Væggen er mellem 1 og 2 meter høj, og jævnligt er der revner ind, som er store nok til at man kan svømme et par meter ind, og se om der skulle stå en torsk eller nogle store stimer af de små fisk, som oftest ynder at være lige i kanten af væggen og tangen. Sigten var god, vi havde god tid, og fik rodet en hel del i bunden, og fandt da også lidt sjove ting – et vættelys, et forstenet søpindsvin og en flinte flække – og det er her vi skal have fat i vores historie viden…

 

Vættelyset ligner måske mest en hjørnetand fra en lille T-Rex, men er egentlig spidsen af skelletet i en blæksprutte som levede i den tidligere kridttid, for ca. 145 mio år siden.

Det forstenede søpindsvin kender vi sikkert alle, og måske har man selv været heldig at finde et engang. Søpindsvinet levede i den sene kridttid, for ca. 65 mio år siden.

Flinteflækken er et redskab som folk i stenalderen brugte til at skære og skrabe med. Den blev lavet ved at man slog sten mod hinanden, og ramte man rigtigt, kunne man slå mange af disse flækker af en enkelt stor sten. Flækken er fra stenalderen, og omkring 7.000 år gammel.

Alle disse ting fortæller en lang og spændende historie om området, for i kridttiden var det hele havbund, men i stenalderen var det land, og nu er det så havbund igen, og vi kan finde de forskellige beviser og stykke historien sammen.

Nå, nok historie, tilbage i vandet… Da vi var tilbage til udgangspunktet, stod uret på 59 minutter, så vi lå lige og kiggede hinanden i øjnene og rodede lidt ekstra i bunden, så vi kom op på 1 time og 1 minut. Dybden var maks 4,7 m men det meste af tiden lå vi på mellem 2 og 4 m.

 

Da vi havde fået smidt udstyret i bilerne skulle vi selvfølgelig have kaffe og hygge.

”Men hey, du lovede 4 Vandbisser, og jeg ser kun 3!?” Ja, kære læser, du har helt ret… Bo kiggede nemlig også forbi, i hans fly! Vi sad og fik kaffe, og pludselig kom et fly og cirklede 3 gange rundt, og vi vinkede som gale, for det kunne jo kun være Bo ??

Desværre er p-pladsen ikke lang nok til at lande på, så vi pakkede Gevalien ned igen og Bo fløj videre. Men han tog nogle fantastiske billeder af området, så man kan se, hvor stor klinten egentlig er: